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Base Running

Obstruction -  OBSTRUCTION is the act of a fielder who, while not in possession of the ball and 
not in the act of fielding the ball, impedes the progress of any runner. 
 
Rule 2.00 (Obstruction) Comment:  If a fielder is about to receive a thrown ball and if the ball is in 
flight directly toward and near enough to the fielder so he must occupy his position to receive the 
ball he may be considered “in the act of fielding a ball.”  It is entirely up to the judgment of the 
umpire as to whether a fielder is in the act of fielding a ball.  After a fielder has made an attempt 
to field a ball and missed, he can no longer be in the “act of fielding” the ball.  For example: an 
infielder dives at a ground ball and the ball passes him and he continues to lie on the ground and 
delays the progress of the runner, he very likely has obstructed the runner. 

Interference - Offensive interference is an act by the team at bat which interferes with, 
obstructs, impedes, hinders or confuses any fielder attempting to make a play.  
If the umpire declares the batter, batter-runner, or a runner out for interference, 
all other runners shall return to the last base that was in the judgment of the 
umpire, legally touched at the time of the interference, unless otherwise 
provided by these rules. 

PENALTY FOR INTERFERENCE:  The runner is out and the ball is dead. 

Spectator Interference - 3.16 When there is spectator interference with any thrown or batted 
ball, the ball shall be dead at the moment of interference and the umpire shall impose such 
penalties as in his opinion will nullify the act of interference. 
     
APPROVED RULING:  If spectator interference clearly prevents a fielder from catching a fly ball, 
the umpire shall declare the batter out. 
 
Rule 3.16 Comment:  There is a difference between a ball which has been thrown or batted into 
the stands, touching a spectator thereby being out of play even though it rebounds onto the field 
and a spectator going onto the field or reaching over, under or through a barrier and touching a 
ball in play or touching or otherwise interfering with a player.  In the latter case it is clearly 
intentional and shall be dealt with as intentional interference as in Rule 3.15.  Batter and runners 
shall be placed where in the umpire’s judgment they would have been had the interference not 
occurred. No interference shall be allowed when a fielder reaches over a fence, railing, rope or 
into a stand to catch a ball.  He does so at his own risk.  However, should a spectator reach out 
on the playing field side of such fence, railing or rope, and plainly prevent the fielder from 
catching the ball, then the batsman should be called out for the spectator’s interference. 
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7.09 It is interference by a batter or a runner when— 

A fair ball touches him on fair territory before touching a fielder.  If a fair ball goes 
through, or by, an infielder, and touches a runner immediately back of him, or 
touches the runner after having been deflected by a fielder, the umpire shall not 
declare the runner out for being touched by a batted ball.  In making such decision 
the umpire must be convinced that the ball passed through, or by, the fielder, and 
that no other infielder had the chance to make a play on the ball.  If, in the judgment 
of the umpire, the runner deliberately and intentionally kicks such a batted ball on 
which the infielder has missed a play, then the runner shall be called out for 
interference. 

Infield Fly Rule - An INFIELD FLY is a fair fly ball (not including a line drive nor an attempted 
bunt) which can be caught by an infielder with ordinary effort, when first and second, or first, 
second and third bases are occupied, before two are out.  The pitcher, catcher and any outfielder 
who stations himself in the infield on the play shall be considered infielders for the purpose of this 
rule. 
 
When it seems apparent that a batted ball will be an Infield Fly, the umpire shall 
immediately declare “Infield Fly” for the benefit of the runners.  If the ball is near the 
baselines, the umpire shall declare “Infield Fly, if Fair.” 
 
The ball is alive and runners may advance at the risk of the ball being caught, or 
retouch and advance after the ball is touched, the same as on any fly ball. If the hit becomes a 
foul ball, it is treated the same as any foul. 
 
If a declared Infield Fly is allowed to fall untouched to the ground, and bounces foul 
before passing first or third base, it is a foul ball.  If a declared Infield Fly falls untouched to 
the ground outside the baseline, and bounces fair before passing first or third base, it is an 
Infield Fly. 
 

Overthrows & Out of Play - Two bases when, with no spectators on the playing field, a thrown 
ball goes into the stands, or into a bench (whether or not the ball rebounds into the field), or over 
or under or through a field fence, or on a slanting part of the screen above the backstop, or 
remains in the meshes of a wire screen protecting spectators. The ball 
is dead.  When such wild throw is the first play by an infielder, the umpire, in 
awarding such bases, shall be governed by the position of the runners at the time the 
ball was pitched; in all other cases the umpire shall be governed by the position of 
the runners at the time the wild throw was made; 

(f) Two bases, if a fair ball bounces or is deflected into the stands outside the first or 
third base foul lines; or if it goes through or under a field fence, or through or under 
a scoreboard, or through or under shrubbery or vines on the fence; or if it sticks in 
such fence, scoreboard, shrubbery or vines; 
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Ball Touches Ump - Umpire’s interference occurs (1) when a plate umpire hinders, impedes or 
prevents a catcher’s throw attempting to prevent a stolen base or retire a 
runner on a pick-off play, or (2) when a fair ball touches an umpire on fair 
territory before passing a fielder. 

5.08 If a thrown ball accidentally touches a base coach, or a pitched or thrown ball 
touches an umpire, the ball is alive and in play.  However, if the coach interferes with a 
thrown ball, the runner is out. 

A fair ball touches a runner or an umpire on fair territory before it touches an 
infielder including the pitcher, or touches an umpire before it has passed an infielder 
other than the pitcher; runners advance, if forced. 
 
If a fair ball goes through, or by, an infielder, no other infielder has a chance to 
make a play on the ball and the ball touches a runner immediately behind the 
infielder that the ball went through, or by, the ball is in play and the umpire shall not 
declare the runner out.  If a fair ball touches a runner after being deflected by an 
infielder, the ball is in play and the umpire shall not declare the runner out; 
 
Rule 5.09(f) Comment:  If a fair ball touches an umpire working in the infield after it has bounded 
past, or over, the pitcher, it is a dead ball.  If a batted ball is deflected by a fielder in fair territory 
and hits a runner or an umpire while still in flight and then caught by an infielder it shall not be a 
catch, but the ball shall remain in play. 

Two Runners Occupy Same Base - 7.03 (a) Two runners may not occupy a base, but if, while 
the ball is alive, two runners are touching a base, the following runner shall be out when tagged 
and the preceding runner is entitled to the base, unless Rule 7.03(b) applies. 
 
(b) If a runner is forced to advance by reason of the batter becoming a runner and 
two runners are touching a base to which the following runner is forced, the 
following runner is entitled to the base and the preceding runner shall be out 
when tagged or when a fielder possesses the ball and touches the base to which 
such preceding runner is forced. 

Fielder Goes Out Of Play After Catching Ball - Rule 7.04(c) Comment:  If a fielder, after having 
made a legal catch, should fall into a stand or among spectators or into the dugout or any other 
out-of-play area while in possession of the ball after making a legal catch, or fall while in the 
dugout after making a legal catch, the ball is dead and each runner shall advance one base, 
without liability to be put out, from his last legally touched base at the time the fielder fell into, or 
in, such out-of-play area. 
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Running Out of Baseline - 7.08 Any runner is out when— (a) (1) He runs more than three feet 
away from his baseline to avoid being tagged unless his action is to avoid interference with a 
fielder fielding a batted ball.  A runner’s baseline is established when the tag attempt occurs and 
is a straight line from the runner to the base he is attempting to reach safely; or (2) after 
touching first base, he leaves the baseline, obviously abandoning his effort to touch the next 
base; 

Hitting
Dropped Third Strike - 6.09 The batter becomes a runner when— 

(b) The third strike called by the umpire is not caught, providing (1) first base is 
unoccupied, or (2) first base is occupied with two out; 
 
Rule 6.09(b) Comment:  A batter who does not realize his situation on a third strike not caught, 
and who is not in the process of running to first base, shall be declared out once he leaves the dirt 
circle surrounding home plate.  

Out Of The Batter’s Box - 6.06 A batter is out for illegal action when— 
 
(a) He hits a ball with one or both feet on the ground entirely outside the batter’s box. 
 
Rule 6.06(a) Comment:  If a batter hits a ball fair or foul while out of the batter’s box, he shall be 
called out.  Umpires should pay particular attention to the position of the batter’s feet if he 
attempts to hit the ball while he is being intentionally passed.  A batter cannot jump or step out of 
the batter’s box and hit the ball. 

Hit By Pitch - 6.08 The batter becomes a runner and is entitled to first base without liability to be 
put out (provided he advances to and touches first base) when— 

He is touched by a pitched ball which he is not attempting to hit unless (1) The ball 
is in the strike zone when it touches the batter, or (2) The batter makes no attempt to 
avoid being touched by the ball; 
 
If the ball is in the strike zone when it touches the batter, it shall be called a strike, 
whether or not the batter tries to avoid the ball. If the ball is outside the strike zone 
when it touches the batter, it shall be called a ball if he makes no attempt to avoid 
being touched. 
 
APPROVED RULING:  When the batter is touched by a pitched ball which does 
not entitle him to first base, the ball is dead and no runner may advance. 
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Caught Foul Tip - A FOUL TIP is a batted ball that goes sharp and direct from the bat to the 
catcher’s hands and is legally caught.  It is not a foul tip unless caught and any foul tip that is 
caught is a strike, and the ball is in play. It is not a catch if it is a rebound, unless the ball has first 
touched the catcher’s glove or hand. 

Batting Out of Order -  6.07 BATTING OUT OF TURN. (a) A batter shall be called out, on appeal, 
when he fails to bat in his proper turn, and another batter completes a time at bat in his place. 
 
(1) The proper batter may take his place in the batter’s box at any time before the 
improper batter becomes a runner or is put out, and any balls and strikes shall 
be counted in the proper batter’s time at bat. 
 
(b) When an improper batter becomes a runner or is put out, and the defensive team 
appeals to the umpire before the first pitch to the next batter of either team, or 
before any play or attempted play, the umpire shall (1) declare the proper batter out; and (2) 
nullify any advance or score made because of a ball batted by the improper 
batter or because of the improper batter’s advance to first base on a hit, an error, a 
base on balls, a hit batter or otherwise. 
 
NOTE:  If a runner advances, while the improper batter is at bat, on a stolen base, 
balk, wild pitch or passed ball, such advance is legal. 
 
(c) When an improper batter becomes a runner or is put out, and a pitch is made to the 
next batter of either team before an appeal is made, the improper batter thereby 
becomes the proper batter, and the results of his time at bat become legal. 
 
(d) (1) When the proper batter is called out because he has failed to bat in turn, the 
next batter shall be the batter whose name follows that of the proper batter 
thus called out; 
 
(2)  When an improper batter becomes a proper batter because no appeal is made 
before the next pitch, the next batter shall be the batter whose name follows 
that of such legalized improper batter. The instant an improper batter’s actions 
are legalized, the batting order picks up with the name following that of the 
legalized improper batter. 

When to Tag Up
7.10 Any runner shall be called out, on appeal, when—
(a) After a fly ball is caught, he fails to retouch his original base before he or his original base is 
tagged;

Rule 7.10(a) Comment: “Retouch,” in this rule, means to tag up and start from a contact with the 
base after the ball is caught. A runner is not permitted to take a flying start from a position in 
back of his base.
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General-Subject to League Rules or Field Regulations
Substitutions
Mound Visits
Equipment or Player out of Dugout
Uniform Restrictions
Pitch Count Restrictions
Time Limits
Scoring Rules
Line-ups

Link to MLB Rules
http://mlb.mlb.com/mlb/official_info/official_rules/foreword.jsp
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This guide was provided by BaseballZone.com. Please visit our website for more information.

Our website offers free articles and videos as well as premium content membership sections. 

Our coaches membership includes our Practice Planner, an interactive tool for planning great 
practices. It gives you mobile or web access to over 150 drills as well as video demonstrations and 
text descriptions. Also included is information about teaching fundamentals and how to manage 
practices and games.

Our parents membership is geared toward parents who want to help their player reach their goals, 
whether that is the all-star team, a travel team, the high school team or beyond. This 
membership includes instructional videos, home workouts, nutrition info, and what to know about 
getting lessons.

Learn more at http://www.baseballzone.com/memberships 

All information and material in this document are subject to copyrights owned by Baseball Zone 
and other individuals or entities. Any reproduction, retransmission, republication, or other use of 
all or part of any document found on this site is expressly prohibited, unless prior written 
permission has been granted by Baseball Zone or the appropriate copyright owner. All other rights 
reserved.
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